Shiatsu behandeling

Shiatsu is een een Japans manuele behandeling en betekent letterlijk “vingerdruk”.  Shi=vinger en atsu=druk. Het is een drukpuntmassage die oorspronkelijk uit het oude China komt. Het is verwant aan de acupunctuur. In plaats van naalden wordt de druk ingezet d.m.v  duim, hand en soms de elleboog.

De behandeling

Een shiatsubehandeling op de voorkant van het halsgebied, en beide kanten van de ruggengraat is van groot belang voor het reguleren van het onwillekeurige zenuwstelsel.

Aan beide kanten van de ruggengraat treden alle zenuwbanen naar buiten die zich verbinden met  de organen en weefsels in het lichaam.

Door specifieke druk te geven op bepaalde punten in de energiebanen, in de oosterse geneeskunde meridiaanbanen genoemd, wordt de energie uitgenodigd om weer vrijuit te stromen en worden blokkades opgeheven.

 In de oosterse geneeskunde wordt de mens als één geheel gezien. Geest en lichaam zijn één. Bij elke shiatsubehandeling is het doel om de stroming van de mens te stimuleren en zijn zelfgenezende krachten te verbeteren. 

Als de energie ongehinderd in de mens kan stromen, als alles in beweging is dan voelt men zich gezond.  Een stoornis in de energiecirculatie is vaak de oorzaak van dat een orgaan niet helemaal juist functioneert, dat iemand snel vermoeid is of bijvoorbeeld onvoldoende kracht in zijn/haar rug heeft om zijn/haar lichaam normaal gestrekt te houden.

Maar ook een te grote dosis energie kan ziek maken. Mensen die zich nooit echt kunnen ontspannen, die de controle over zichzelf of anderen niet willen opgeven, vertonen vaak de neiging om energie vast te houden in de nek en schouderstreek. Ook bij deze mensen is de energiecirculatie tot stilstand gekomen. De gevolgen zijn onder meer schouder- en armpijn, bewegingsbeperking van de armen, ongevoelige handen en vingers.

De shiatsu- behandeling is erop gericht een eind te maken aan een gebrek of overschot aan energie op een bepaalde plaats in het lichaam. De bloed en energiedoorstroming worden verbetert, afvalstoffen worden sneller afgevoerd en voedingstoffen beter aangevoerd.

De behandeling ontspant, versoepelt de spieren en bevordert de beweging van de gewrichten.